808 01

Co by mělo každé dítě vědět a znát, než se vydá na svou první jízdu

Pamatujete si na své první kolo? Na svou první jízdu? Ten pocit když jste se poprvé na kole udrželi sami? Ta radost a pýcha, že dokážete něco nového? Přesně to chceme i pro své děti a proto bychom je měli na jejich první jízdu dobře připravit, aby si to užilo a hlavně, aby bylo v bezpečí.

Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě

Jízda na kole je pro děti dalším krokem do světa dospěláků. Jakmile se naučí jezdit na kole, získávají další bod sebedůvěry. Ale než se s vámi vydají na nějakou opravdovou cestu, měli byste je naučit základním pravidlům jízdy na kole a bezpečnosti. Dětská kola totiž nejsou jen hračka, je to dopravní prostředek, a to i když je určený pro ty nejmenší.

Začněte výběrem správného kola

Až budete vybírat kolo pro vaše děti, nemyslete pouze na velikost a vzhled, ale věnujte pozornost taky jeho kvalitě a bezpečnostním prvkům. Dětská kola by měla být lehká, snadno ovladatelná a mít všechny další důležité bezpečnostní prvky. Jedná se například o správně seřízené a funkční brzdy, odolné pneumatiky, dobře viditelné reflexní prvky a kvalitní rám. Kolo by taky mělo mít ochranu řetězu, aby se do něj nezachytilo oblečení.

Bez helmy ani ránu

Helma je naprosto nezbytná. Tady nenechávejte dětem prostor pro diskuze. Bez helmy by na kole neměly jezdit ani před domem. Nikdy nevíte, co se může stát a opravdu může stačit jeden nešťastný pád. Při výběru helmy se ujistěte, že pohodlně sedí, není příliš volná ani těsná. Kromě helmy je důležité mít i vhodné oblečení a obuv. Nedávejte dětem příliš volné kalhoty nebo sukni, které by se mohly zachytit do řetězu. Pokud budou děti jezdit k večeru nebo za zhoršené viditelnosti, neměly by jim ve výbavě na kole i na jejich oblečení chybět reflexní prvky.

Znalost základních pravidel silničního provozu

Na závěr ještě zmiňme, že každé dítě by mělo znát, alespoň základní pravidla silničního provozu. Vštipte mu, že se musí před přejezdem na druhou stranu, vždy rozhlédnout na obě strany a signalizovat změnu směru jízdy.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup