rafting 679719 1280

Jak se připravit na sjíždění řek za extrémních podmínek

Ahoj dobrodruzi! Na vodě nejste žádní nováčci a myslíte si, že už vás nemůže nic překvapit? Chyba lávky. Vždy se může stát něco, co vás zaskočí a může ohrozit jinak pohodový výlet na vodě. Přesto je dobré být připraven alespoň na ty, které můžete očekávat. Tentokrát se podíváme na to, jak se připravit na sjíždění řek, když počasí a podmínky nejsou zrovna ideální. Tady je pár tipů, jak zvládnout extrémní situace jako profík.

Povodně a vysoké hladiny

Povodně dokáží z každé řeky udělat dravé monstrum, ke kterému byste se měli stavět s respektem. Tady je pár rad, jak se s takovou situací poprat, když už vás po cestě potká.

  1. Informace jsou klíčem

Před vyplutím si zjistěte aktuální stav řeky a předpověď počasí. Weby jako Český hydrometeorologický ústav, Seznam počasí nebo Windy jsou skvělými zdroji. Poradit se můžete i v půjčovnách lodí, jako je půjčovna lodí Tábor, které mívají dobrý přehled o povodí svých řek.

2.     Vyhněte se překážkám

Povodně s sebou přinášejí spoustu naplavenin. Můžete narazit na různý nepořádek, větve a dokonce i celé stromy. Nespouštějte oči z cesty před sebou a buďte připraveni rychle manévrovat.

3.     Plovací vesta

Při povodních je voda mnohem silnější a rychlejší, takže nezapomeňte na kvalitní plovací vestu. Tu byste s sebou měli mít připravenou při každém výletu, bez ohledu na to, na jak poklidný úsek se vydáváte.

Silný vítr

Vítr může být pěkný záškodník, který vás může snadno sfouknout z kurzu. Tady jsou způsoby, jak se s ním poprat:

1.     Vyberte správný směr

Pokud je to možné, naplánujte si trasu tak, abyste co nejvíce pluli po větru. Jízda proti větru je náročná a vyčerpávající.

2.     Udržujte si nízké těžiště

Při silném větru je lepší sedět níž v loďce a udržovat stabilitu. Pomůže to snížit riziko převrácení.

3.     Trénink je základ

Silný vítr vyžaduje více síly a techniky. Díky pravidelnému tréninku na klidné vodě můžete být připraveni i na tyto podmínky.

Nízké teploty

Když teplota klesne, voda se stává nebezpečnou kvůli riziku možného podchlazení. Jak v takovém počasí tedy zůstat v teple a bezpečí:

1.     Neopren nebo suché oblečení

Když vyrážíte v chladném počasí, vyplatí se investovat do kvalitního neoprenového obleku nebo si s sebou zabalit do nepromokavých a vodotěsných pytlů náhradní oblečení.

2.     Vrstvěte oblečení

Oblečete si několik vrstev termoprádla, abyste zachytili tělesné teplo. Nezapomeňte na teplé ponožky a rukavice, když se pouštíte na vodu v mrazivých dnech.

3.     Udržujte se v pohybu

Neustálý pohyb vás zahřeje. Pomáhá udržovat tělesnou teplotu. Pokud máte pocit, že se začínáte ochlazovat, zastavte a zahřejte se.

Příprava na extrémní podmínky

Bez ohledu na to, jaké podmínky vás čekají, vždycky je dobré být připraven. Na vodu se nevydáveje bez nouzové výbavy, která by měla zahrnovat lékárničku, píšťalku, voděodolný obal na telefon a náhradní oblečení. Půjčovna lodí Tábor má k dispozici pro půjčení nejen lodě, ale také vesty, helmy a další potřebné vybavení, které se vám bude na cestě hodit. Také nikdy nejezděte sami. Vždycky je lepší být ve skupině, kde si můžete vzájemně pomoct. A nakonec mějte připravený záložní plán pro případ, že by byly podmínky příliš náročné. Někdy je lepší odložit dobrodružství než riskovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup